Wat is haptonomie ?
Wat is haptotherapie ?
Wanneer kan haptotherapie zinnig  zijn ?
U bent op deze pagina!
Wie geeft deze haptotherapie behandelingen
Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
verder
 

Verbonden

Haptonomie

Eigenheid
in
Verbondenheid

 

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ziet een hapthotherapie behandeling eruit?

  • Meestal praten we de eerste keer voornamelijk . Zodat het voor ons beiden duidelijk wordt wat de vraagstelling is. Wat heb je tot nu toe gedaan en wat is je doel?
  • Naar aanleiding van dit gesprek en de aantekeningen die ik gemaakt heb, vorm ik globaal een concept over wat we zouden kunnen gaan doen. Ik vind het belangrijk dat dit een flexibel concept is, waar in kan worden bijgestuurd. De behandeling gaat altijd in overleg met de cliënt.
  • De vervolg behandelingen zijn dus afhankelijk van de vraagstelling. Er zijn veel behandelingen die aan bod kunnen komen. Eén daarvan is het 'doorvoelen'. Met bepaalde aanrakingen kan de therapeut duidelijk laten voelen dat je je gevoel kunt verlengen naar de ander of juist binnen je eigen lichaam (vel) kunt houden. Voor mij als cliënt zijnde was het een openbaring te voelen dat ik zelf kan kiezen om me meer of minder te verbinden met mijn omgeving. Ook de vraag:" wat doet het jouw als je, je gevoel wel of niet uitbreidt?", is van belang bij deze behandeling. Anders gezegd, wat levert het je op om je wel of niet te verbinden?
  • Naast het fenomeen van verbinden met de ander, waarvoor jij kan kiezen om wel of niet te doen, is er ook nog iets wat de ander kan doen. Een ander ( in dit geval de therapeut) kan door zijn/haar aanraking een andere beleving in je lichaam met de daarbij behorende gevoelens, gedachtes en handelingen teweegbrengen..
  • Veel behandelingen zullen deels in ondergoed op de behandeltafel plaats vinden omdat de aanraking van huid op huid de meest directe en effectieve is. Als dat een belemmering is kun je de kleren ook aanhouden. Om te beginnen kunnen de behandelingen op de behandeltafel ook zonder aanraking zijn. Het is belangrijk dat wat er gebeurd in overleg gebeurd, waarbij het zinnig kan zijn om te oefenen met aanrakingen of handelingen die (in eerste instantie) juist niet goed voelen. Dit om jezelf de kans te geven om tot nieuwe ervaringen of nieuwe handelingen te komen.
  • Ook kan er binnen de haptonomie gebruik worden gemaakt van houding, bijvoorbeeld; hoe sta, zit of lig je en hoe voelt dat als je dat verandert? Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld: hoe voelt het om op een grote plastic bal te zitten en hoe beweeg je daarop? wat zegt dat jou? Wat zegt het over jou/ wat laat je van jezelf zien? Ook kan er gebruik worden gemaakt van 'spel', bijvoorbeeld: hoe krijg je de ander van zijn plaats, wat gebeurt er als iemand (in dit geval dus de therapeut) jou van je plaats duwt of trekt en vooral wat kan of wil je daar anders in doen. Natuurlijk zal er ook gepraat worden; het verbaal kunnen kaderen, het kunnen benoemen wat er met je gebeurd is in de meeste gevallen een onmisbaar hulpmiddel. Er is veel mogelijk binnen de haptotherapie zolang de grenzen van de cliënt gerespecteerd worden. Ook al word je uitgedaagd je grenzen te onderzoeken en te verruimen. Je bepaalt zelf de tijd die je nodig hebt en de maat van de stappen die je zet.

terug naar boven terug naar boven

 
terug